Saturday, February 12, 2011

Tazkirah Ringkas...kekuasaan ALLAH..

hati ini hancur dan lupus....bla.bla.bla..(petikan lagu JIWANG)...Hati atau dalam Bahasa Arab 'kalbu' adalah satu anugerah dr ALLAH yang tidak ternilai...ada segelintir org mengatakan hati itu jiwa...ada yg cakp jiwa dlm hati...so,sy pown xtaw mne satu yg btoi..nt leyh research sendiri la ea...so,pe kaitan HATI dlm post saya kali ini...hehe..nak bg tazkirah sikit la...dunia skg nie,ramai sgt yang x reti nak guna hati..ramai makan hati ayam,lembu..2 yg ramai manusia xde sikap simpati,ramai yang ada HASAD DENGKI...sy bukan nak berdakwah..tp nak memberi peringatan...Nabi pernah bersabda,'sampaika walaupown sepatah ayat'...so,tajuk tazkirah ini saya copy and paste dr saifulnizam.blogspot...npe sy copy and paste...?kerana byk pengajaran yang dpt diambil dr artikel itu..tajuk 'bagaimana menenangkan hati dan jiwa'...semoga apa yg dibaca akan diamalkan serta disampaikan kepada org len....

Di dalam ajaran Islam semua masalah, ada jalan penyelesaiannya atau jalan keluar untuk mengatasi masalah, faham atau tidak sahaja atau mahu atau tidak kerana Islam itu agama keselamatan dunia akhirat, penyelesai semua masalah. Al Quran ada menyatakan:
FIRMAN ALLAH:
“Dan kami menurunkan daripada Al Quran itu barang yang iaitu menjadi ubat dan rahmat kepada orang mukmin dan tidak menambah akan orang yang zalim itu melainkan orang yang zalim itu melainkan rugi”.
Allah SWT mengatakan Al Quran atau Islam itu adalah ubat untuk penyakit lahir dan batin, fizikal dan rohani, dunia dan akhirat dan juga menjadi rahmat kepada seluruh dunia dan akhirat. Juga menjadi rahmat kepada seluruh dunia dan akhirat bagi orang mukmin. Allah SWT menyebut orang mukmin kerana orang mukmin sahaja yang mahu tunduk dan patuh kepada Al Quran atau ajaran Islam. Kalau orang kafir atau orang Islam sahaja, tidak akan mahu menerima atau payah mahu menerimanya. Allah SWT ada menyebut dalam Al Quran bahawa orang mukmin sahaja mudah diingatkan dan mudah menerima ajaran Islam atau ajaran Allah.
FIRMAN ALLAH:
“Tidak ada ucapan orang mukmin itu apabila di ajak kepada Allah dan Rasulnya agar menghukum dikalangan mereka itu melainkan mereka berkata-kata kami dengar dan kami patuh.”
Ertinya berkira dengan orang mukmin mudah, berkira dengan orang Islam lebih-lebih lagi yang bukan Islam sangat susah. Apatah lagi hendak diajak merujuk kepada Allah SWT dan Rasulnya, lebih liat lagi. Justeru itu bagi orang mukmin untuk menenangkan jiwanya Allah SWT memberitahu di dalam satu ayat berbunyi:
“Ketahuilah bahawa dengan mengingati Allah itu, hati akan menjadi tenang.”
Di sini tahulah kita ubat hati tidak tenang ialah banyak mengingati Allah SWT. Apabila banyak meningati Allah SWT, jika tidak tenang atau terasa kosong. Al Quran ada menyebut dalam sepotong ayat berbunyi;
“Barangsiapa yang berpaling daripada mengingati Aku maka sesungguhnya baginya kehidupan yang sempit.”
Maksudnya, orang menolak atau melupai Tuhan serta tidak faham apa yang Allah suruh dan larang serta tidak faham apa yang Allah lakukan pada dirinya maka jiwanya sentiasa sempit, tidak tenang, gelisah, resah, susah sekalipun ia kaya, berkuasa, ada nama, ada glamour.
والله اعلم

p/s : renung2kan dan selamat beramal...
de gambar sikit nak tunjuk nie,maha suci ALLAH yang menciptakan segala kejadian...

1. Hutan berbentuk hati , Cantabria, SPANYOL

2. Pulau Berbentuk hati, Gutierrez Lake, Patagonia

3. Guandu Nature Park, Taiwan

4. Tavarua Island, Fiji

5. Galesnjak, Croatia

6. Danau Berbentuk hati , Ohio

7. Hutan Mangroove, Voh, New Caledonia

8. danau , Chembra, India

Di dlm QURAN menceritakan bahawa ALLAH akan tunjukkan kekuasaan atau tanda2 kekuasaan kepada manusia dlm bentuk fizikal atau yang boleh dilihat mengunakan panca indera....

p/s: segala yang baik itu dtg dr ALLAH,dan yang buruk itu juga dtg dr ALLAH disandarkan kepada saya insan yang lemah dan jahil..

terima kasih....


No comments:

Post a Comment